Blog

Terug naar Blog

De vernieuwende kijk van de neurowetenschappen op leiderschap en vertrouwen

5/5 - (2 stemmen)

Deze tijd vraagt om leiders die expert zijn in het ontwikkelen en opbouwen van vertrouwen. We zijn ons tegenwoordig veel meer bewust van de belangrijkheid van vertrouwen op de werkvloer. Men heeft behoefte om te werken en te leven in een (werk)omgeving die veilig is.
Er zijn al zeer veel boeken geschreven over leiderschap en vertrouwen. Toch denk ik dat de neurowetenschappen daar een vernieuwend licht op kan laten schijnen.

Het opbouwen van vertrouwen

Ons brein maakt de keuze om iemand te vertrouwen of te wantrouwen in milliseconden. Deze eerste beoordeling, blijft bestaan totdat nieuwe informatie ons anders over die persoon doet gaan denken. Want het brein is tegelijkertijd continu bezig om de andere persoon te evalueren op terreinen van houding, uiterlijk, gedrag, stemgeluid, inhoud van het besprokene, en zeer veel andere factoren. Dit gaat allemaal erg snel, dus het is vaak ingewikkeld te beredeneren waarom je iemand al of niet vertrouwt.

Oxytocine: de neurotransmitter van vertrouwen

In divers onderzoek is aangetoond dat er een stofje bestaat, genaamd oxytocine, dat zorgt dat het brein zich makkelijker veilig voelt bij een vreemdeling. Dit hormoon wordt ook in grote hoeveelheid geproduceerd bij de bevalling. Dit verklaart waarom bij de geboorte de moeder-kind relatie opeens een boost krijgt.
Dit stofje, oxytocine, kan ook een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van vertrouwen op de werkvloer. Op de werkvloer worden er ook relaties gevormd, vergelijkbaar met de nieuwe relatie moeder-kind. Nieuwe relaties gaan gepaard met het ontwikkelen van vertrouwen, of wantrouwen. Uit onderzoek blijkt dat door oxytocine de activiteit van de amygdala afneemt. Amygdala gaat over angst en vrees.

Wat kan de manager doen?

Met de werking van het brein in gedachten kan je vertrouwen prima ten positieve beïnvloeden. Ik heb hier uitgebreid in mijn boek: Neuroleiderschap, van macht naar kracht over geschreven.

  • Zorg dat de ander zich veilig voelt. Overleven staat als topprioriteit van het brein bovenaan! Elke persoon die zorgt dat de onveilige factoren worden uitgeschakeld of verminderd zorgt ervoor dat betrouwbaarheid ervaren wordt. Bedreigingen kunnen te maken hebben met fysieke bedreigingen, maar het gaat hier ook om angst voor de toekomst, of verandering van status.
  • Laat eerlijkheid zien. Oneerlijkheid is een aanpak waar het brein vrij snel door op rood gaat staan. Het doen wat je zegt bevordert veiligheid. Het ene zeggen en het andere doen, zorgt voor onveiligheid. Het brein reageert hier automatisch op.
  • Aandacht geven. Ben je altijd met alle aandacht bij het gesprek dat je voert? Of dwalen je gedachten weleens af? Kijk je ander daadwerkelijk aan? Of heb je geen continue aandacht voor de ander? Voor het vrijmaken van oxytocine, is aandacht geven en elkaar aankijken, van groot belang! Echt luisteren daar de ander is cruciaal! Zorg ervoor dat je in gesprekken daadwerkelijk interesse toont in de drijfveren van de ander.
  • Gezamenlijk eten. Uit onderzoek blijkt dat gezamenlijk eten zorgt voor verhoging van hoeveelheid oxytocine. Dus managers eet regelmatig samen met je medewerkers! Of nog beter, kook af en toe eens voor elkaar!
  • Wees je bewust van de spiegelneuronen. Als we naar iemand kijken, worden bij ons dezelfde delen van het brein geactiveerd als de persoon waar we naar kijken. Dit wordt veroorzaakt door de spiegelneuronen. Het uiterlijk van iemand kan nog zo vredig zijn, als diegene ook boosheid ervaart, ervaren wij dat dus ook! Je kunt dus vertrouwen niet nabootsen. Onze hersenen hebben het feilloos door. Het is niet een kwestie van vertellen, “je kunt me vertrouwen”. Nee, het gaat om op breinniveau ervaren van het vertrouwen. Daarom besteed ik in mijn coaching veel aandacht aan het eigen maken van wat je echt belangrijk vindt.

Tot slot

Ik ben een grote fan van elkaar ‘huggen’. Ik begrijp steeds beter waarom dat zo’n ding voor mij is. Door deze aanraking maken we contact en maken we oxytocine aan. Dat voelt goed. En de sociale verbondenheid groeit vanzelf.

Deel dit bericht

Terug naar Blog