Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: Guido de Valk

De twee obstakels voor gedragsverandering onthuld

4.3/5 - (3 stemmen)

obstakelWist jij dat leiders die gedrag en gewoontes kunnen veranderen de meest effectieve leiders zijn?
Wist jij dat jij ook je eigen gedrag en gewoontes kan veranderen? En dat dit eigenlijk niet eens zo heel ingewikkeld hoeft te zijn?

Leiders hebben een belangrijke rol in gedragsverandering

Iedereen heeft een bepaalde standaard manier van reageren en van handelen. Maar deze standaard manier zal nooit perfect zijn en vaak zelfs verre van perfect.
Leiders kunnen zorgen voor steeds betere gewoontes en gedrag. Daardoor zullen ze ook kunnen zorgen voor steeds betere prestaties. En in wat voor sector je werkt, steeds betere prestaties is altijd wat we nodig hebben. Dit betekent ook dat het allerbelangrijkste voor een leider is dat hij/zij gedrag en gewoontes kan veranderen.

Stel, er er wordt een nieuw systeem geïntroduceerd, en dat nieuwe systeem eist ook ander gedrag, Dan zou het dus echt wel handig zijn als de leider instaat is om dat nieuwe gedrag ook daadwerkelijk te laten ontstaan. De beste leiders zijn leiders die instaat zijn om gedrag te veranderen.

Wat doen leiders nu?

Leiders houden zich nu te weinig bezig met het veranderen van gedrag. Ik kom zelfs veel leiders tegen die denken dat we helemaal geen gedrag kunnen veranderen. Dat is dus flauwekul. Als leiders nu (extra) tijd zouden gaan besteden aan het veranderen van gedrag zouden de prestaties van het team ook veel beter zijn.
Nu bestaat er ook een groep leiders die op zich wel bezig zijn met het veranderen van gedrag, maar dit niet op de juist manier doen. Zij willen het wel maar kunnen het niet.

Duurzaam gedrag veranderen

Gedrag veranderen betekent dat mensen iets tijdelijk anders gaan doen. Tijdelijke acties kennen we allemaal wel. We willen afvallen, we gaan sporten, etc. Gedrag- en gewoonteverandering waar ik nu over schrijf gaat over duurzaam veranderen, duurzame gedragsverandering.

Er zijn twee belangrijke obstakels om gedrag te veranderen. De eerste obstakel is programmering en de tweede obstakel zijn onze emoties. Als de leider deze obstakels kent en weet te beheersen is de eerste stap naar gedragsverandering gezet.

Programmering

We zijn allemaal geprogrammeerd. Geprogrammeerd betekent dat we allemaal een standaard manier van denken, voelen en handelen hebben. Deze programmering geeft veiligheid en zorgt voor een efficiënte manier van het brein om met de energie om te gaan. Deze programmering is gelukkig wel te veranderen! Als de leider kan leren om deze programmering te veranderen, heeft hij/zij de eerste obstakel overwonnen. Deze obstakel kun je overwinnen met het toepassen van neuroplasticiteit. Meer weten? Kijk dan naar dit filmpje.

Emoties

Een tweede belangrijke obstakel zijn onze negatieve emoties. Elke emotie is eigenlijk neutraal, maar ik noem ze even negatief vanwege het feit dat ze een negatief effect hebben op de verandering van gewoontes. Een emotie die vaak voorkomt is frustratie en irritatie. Deze emotie kan makkelijk de motivatie om te veranderen afpakken. Je kent het ook wel. Je bent erg geïrriteerd. Deze irritatie neemt je in beslag en doet je besluiten om niet te veranderen. Als leiders snappen hoe ze kunnen zorgen dat deze negatieve emotie minder bezit neemt van mensen heeft hij/zij de tweede obstakel overwonnen. Dit kan gemakkelijk gerealiseerd worden door het realiseren een mindset shift. Lees hier meer over deze mindset shift.

Tot slot

Leiders die gedrag kunnen veranderen zijn de meest effectieve leiders. Gelukkig is dat niet meer zo moeilijk. Met kennis van het brein, oftewel neuroleiderschap is hier makkelijk verandering in te brengen. Wil jij meer weten? Kom dan een keer naar de proeverij. Klik hier.

[rev_slider alias=”proeverij-neuroleiderschap”]

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk