Blog

Terug naar Blog

De moderne wereld zorgt voor een grillig brein

5/5 - (2 stemmen)

Het moderne leven bestaat uit een samenleving waar het continu bevredigen van een korte-termijn behoefte op nummer één staat. Het gaat om een korte-termijn bevrediging, waar je nooit genoeg van hebt. Hoeveel ‘vink ik leuks’ voor een foto op een instagram zijn voldoende? Hoe lang kun je blijven scrollen? Hoeveel snacks zijn voldoende? Hoe vaak kan je iemand beledigen op Twitter? Onze dagelijks leven bestaat uit duizenden van deze kleine acties. Allemaal gericht op deze korte-termijn bevrediging. Maar deze korte-termijn bevrediging zorgt helemaal niet voor langetermijngeluk, voor handelen vanuit kracht en voor een mooie wereld. Het tegendeel is waar. Het aantal mensen in Nederland dat antidepressiva gebruikt is volgens CBS 1.000.000 mensen oftewel 6% van de bevolking. Veel van deze mensen zouden dit niet hoeven te gebruiken op voorwaarde dat zij leren om met hun brein te werken.

Dopaminegevoel

Deze korte-termijn bevrediging is een verslaving aan het dopaminegevoel. Onze dopaminebevrediging wordt overmatig gestimuleerd. Laat ik eens uitleggen, hoe dit werkt. Stel je bent een snack aan het eten, je brein reageert hierop met het vrijmaken van dopamine. Deze neurotransmitter is de start van een kettingreactie die je een geluksgevoel geeft. Deze reactie wordt opgeslagen in je brein. Je brein weet nu: ik krijg een lekker gevoel van deze snack. En de volgende keer als je deze snack ziet of ruikt, krijg je opnieuw een verlangen naar deze snack. Samenvattend: je hebt een geluksmoment en een herinnering hieraan. Dus je wilt het nog een keer. Want helaas is het geluksmoment, maar erg kort.

Dopamine samenleving

Deze bevrediging is de basis waarop veel van onze acties gebaseerd zijn. We zijn continu bezig met dopamine-releasing activiteiten. Hoe vaak word je op een dag verleid tot bevrediging van een kortetermijnbehoefte? Hoe vaak op een dag pak jij je telefoon? Veel mensen starten de dag met het oppakken van hun smartphone. De eerste dopamine piek kan verwacht worden. En zo is je hele dag vol met dopaminemomenten: reactieve acties op zoek naar het dopaminegevoel.

Stressrespons

Er is nog een ander reactief mechanisme van het brein dat kan zorgen voor grilligheid. En dat hoe het brein omgaat met stress. Momenteel kunnen we veel stress ervaren, vanwege de coronacrisis. Je automatische reactie op stress kan controle nemen in plaats van je bewuste reactie op stress. Het brein ervaart stress, het zorgt voor het vrijkomen van hormonen die het lichaam in een alerte staat zet. Je komt in een vlucht of vechtrespons. Je prefrontale cortex, het deel van het brein dat interacteert met jezelf en met je omgeving, kan deze cyclus doorbreken. Echter door de verslaving aan dopamine en de stress is je prefrontale cortex daar vaak onvoldoende toe in staat.

Je wordt geleefd

Deze twee mechanisme van je brein, je dopamine- en stressrespons, kunnen zorgen voor een niet gefocust en ontevreden gevoel, een grillig brein. Dit brein maakt een ervaring die illusionair is en verre van passend. Geluk, wijsheid en focus krijgt je door goed gebruik van je brein en niet door je te laten leiden door deze twee primaire reacties van je brein. Dat dopamine je geluk brengt, is een illusie. Een illusie is grillig. Deze illusie kun jij doorbreken, door te leren te werken met je brein. Je brein is niet de baas, maar jij bent de baas.

Persoonlijke ontwikkeling begint met leren werken met eigen brein

Minder geleid worden, begint met leren de werking van het brein te begrijpen en deze kennis toepassen op je eigen brein. Jij kunt leren bewust te interveniëren in het breinproces. We hebben een keuze om minder door de korte-termijn bevrediging geleid te worden en we kunnen leren om beter met stress om te gaan. Beide zijn namelijk primair breinprocessen. Door te leren werken met je eigen brein, kun je een snelle persoonlijke ontwikkeling doormaken. En het interessante aan dit proces is dat het helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn.

Tot slot

De Valk Leadership Company is expert in het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap op basis van werken met je brein. Onze dagelijkse ervaring is dat jezelf managen helemaal niet ingewikkeld is. Weg met een grillig brein en handel vanuit een krachtig, rustig en gefocust brein.

Slide

Haal je niet de resultaten die je zou willen?


GUN JE ZELF EEN BREINCOACH

Meer weten? Klik hier!

Haal je niet de resultaten die je zou willen?


GUN JE ZELF EEN BREINCOACH

Meer weten? Klik hier!

Deel dit bericht

Terug naar Blog