Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: developer

De magistrale levenskunstenaar

5/5 - (1 stemmen)

Magistraal leven betekent dat wij in bewustzijn leven, dat wij vanuit hart en ziel leven en dat wij in de actiehouding zitten. Dit laatste artikel van een reeks artikelen over magistraal leven, gaat over het magistrale handelen.

De vorige artikelen waren:
Van slavernij naar vrijheid.
Magistraal leven en bewustzijn
Wat is jouw intentie tot zingeving.

Wij verdoen onze tijd

We denken dat wij alle tijd van de wereld hebben en dus lummelen wij maar wat in de rondte. Wij zouden eigenlijk bezig moeten zijn met zinvolle zaken, maar op de een of andere wijze zijn wij druk met onze tijd te verdoen. Dit is niet de attitude van een magistrale levenskunstenaar. De magistrale levenskunstenaar zet energie in doelgerichte actie om. De actie heeft als basis om bewustzijn te ontwikkelen en om vanuit bezieling te leven. En die veranderingen te entameren die er echt toe doen. Die het welzijn van jou en anderen vergroten.

De actie zorgt voor persoonlijke groei

Naast dat de magistrale actie betrekking heeft op persoonlijke zingeving is actiegerichtheid ook de mogelijkheid om persoonlijk te groeien. Dus door onze bezieling bewust vorm te geven, groeien wij tegelijkertijd. Ons potentieel komt tot wasdom. Daar gaat een geweldige motivatie vanuit. De actie zelf doet je groeien. Je komt dichter bij de realisatie wat voor jou belangrijk is. Wat voor jou de intentie tot zingeving is.

Een magistraal actiehouding is ingewikkeld

De actiehouding is nodig omdat door de acties, wij betekenis aan ons leven geven. De acties die wij inzetten hebben als bron onze zienswijze. Als wij weten wat wij belangrijk vinden, dan volgt logischerwijs onze actie daaruit voort. Simpel toch? Tegelijkertijd weet ik uit eigen ervaring dat het simpel klinkt maar dat het in het dagelijkse leven niet echt simpel is. Onze acties worden voornamelijk gestuurd door onze gewoonten en door het voldoen aan de verwachtingen. En voordat wij het weten is er weer een dag voorbij waar wij niet hebben voldaan aan datgene wat voor ons van belang is. Ook al weten wij eigenlijk heel goed wat echt wat belangrijk is.

Magistrale acties zijn bewuste acties

Daar ligt de kern. De acties die wij magistraal uitvoeren zijn bewuste acties. Zij zijn niet gebaseerd op gewoontepatronen, maar zij zijn gebaseerd op hoe wij willen zijn en hoe wij echt zijn. Het zijn acties van de authentieke ik. Het zijn acties niet gebaseerd op gewoontes, maar gebaseerd op de intentie tot zingeving.

Magistraal handelen, gaat uit van drie simpele principes
1. weet wat jij wilt doen,
2. weet hoe jij het wilt doen
3. en doe het ook

Weet wat jij wilt doen

Heb helder wat jij wilt doen. Dus als jij ‘s ochtends opstaat dan zou het helder moeten zijn, waar je energie en tijd naar toe gaat. Je activiteiten dienen te passen binnen je visie, en je doelen. Dit valt gemakkelijk te organiseren door te weten wat belangrijk is en door een weekplanning te maken. Als je dag begint, dien je een goed beeld te hebben van de activiteiten die jij die dag wilt verrichten.

Weet hoe jij het wilt doen

Over hoe je dingen moet doen, mag ik graag schrijven. Want ik merk dat er veel verschil bestaat hoe wij onze activiteiten vorm geven. Bij magistraal leven draait het er om echt om hoe wij onze activiteiten vorm geven. Daar komen in ieder geval twee aspecten bij kijken.
Bij magistraal leven houd je rekening met het geluk en welzijn van andere mensen. Dit betekent dat je je altijd bewust bent wat de consequenties zijn van je daden. Je doet niet iets dat louter alleen voor jouw ego goed is. Magistraal leven is gebaseerd op egoloos handelen. Je acties hebben dientengevolge altijd positieve gevolgen voor mensen in je omgeving.
Een ander aspect bij magistraal leven is het feit dat je handelen authentiek is. Het betreft louter jouw handelen. Dit betekent dat je je bewust bent van jouw waarden en jouw principes. Voor de zaken die voor jou van belang zijn. Deze kennis is de basis van hoe jij je activiteiten uit wilt voeren.

En doe het ook

Wij stellen heel veel uit. En dat terwijl wij weten dat van uitstel afstel komt. En wij weten dat wij tijd maar één keer kunnen besteden. Toch stellen wij veel uit. Dat is niet magistraal. Magistraal is actiegericht en magistraal betekent geen uitstel. Wij doen wat wij hebben afgesproken, want wij weten dat het om onze intentie tot zingeving gaat. Dat is te belangrijk om uit te stellen.
Overigens is het zo dat als je eenmaal gestart bent magistraal te handelen, je steeds meer en meer vanzelfsprekend zo gaat handelen. Je wilt niet meer uitstellen omdat je weet dat het je erg veel oplevert. De magistrale actiegerichtheid geeft voldoening. Omdat je de dingen doet die vanuit je hart en ziel komen. De zaken die er echt toe doen. Dat is een prachtige ervaring.

Tot slot

Dit is al weer het vierde artikel in een blogartikelenreeks dat gaat over magistraal leven. En ik heb nog steeds het idee dat ik nog niet eens 1% verteld heb. Daarom ben ik begonnen met een boek over magistraal leven. Dit boek is in 2012 uitgekomen.

[rev_slider alias=”proeverij-neuroleiderschap1″]

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk