Blog

Terug naar Blog

De kracht van voorbeeldgedrag

4.3/5 - (6 stemmen)

voorbeeldgedragVoorbeeldgedrag is erg belangrijk. Voorbeeldgedrag betekent dat jij het gedrag laat zien waarvan jij wilt dat je mensen dat ook laten zien. Als je namelijk je voorbeeldgedrag voldoende laat zien, zullen je mensen dit gedrag automatisch ook laten zien. Simpel en waar. Het tegenovergestelde is ook waar. Onvoldoende voorbeeldgedrag heeft twee krachtige nadelen: de ander wordt niet getriggerd om het juiste gedrag eigen te maken en het creëert wantrouwen.

Netwerken

Het brein bestaat uit een groot aantal hersencellen. Deze hersencellen maken met elkaar netwerken van verbindingen. In het brein bevindt zich een zeer groot aantal van dit soort netwerken. Een netwerk zorgt voor een geprogrammeerde manier van handelen, voelen of denken. Het vertegenwoordigd het gedrag. Het brein is grotendeels onbewust en autonoom werkend. Het maken van zo’n netwerk gebeurt dus automatisch. Dus een groot deel van het gedrag wordt automatisch in het brein van je mensen ingeprent. Word het brein lang genoeg blootgesteld aan dergelijke impulsen dan kan dit nieuwe gedrag verankerd raken.

Geen Vertrouwen

Het brein is de hele tijd de omgeving aan het scannen op veilig/niet veilig. Dit is slim omdat overleven een belangrijke functie van het brein is. Als een persoon congruent handelt in woorden en daden zal dit worden ervaren als veilig. Hierdoor ontstaat er vertrouwen. Dit vertrouwen is nodig voor ontwikkeling en groei. Echter als er discongruentie is tussen woorden en gedrag ontstaat er wantrouwen. Het brein zal altijd op zijn qui-vive blijven. Een brein dat alert moet blijven verliest veel van zijn resources aan het alert blijven. Deze resources kunnen beter ingezet worden voor effectief werken, groei en ontwikkeling.

Voorbeeldgedrag

  • Voorbeeldgedrag zorgt voor congruentie van woorden en gedrag; van afspraken en gedrag. Toch gebeurt het vaak dat er deze discongruentie bestaat.
  • In een bedrijf willen ze veel aandacht geven aan persoonlijke ontwikkeling, maar de manager in charge pakt de mogelijkheden niet op omdat hij/zij het te druk heeft.
  • De manager promoot dat multitasken niet kan, echter hij/zij is altijd aan het multitasken.
  • De manager denkt vooral aan zichzelf en zijn/haar carrière, terwijl hij het altijd heeft over het wij-gevoel.

Zelfreflectie

Zelfreflectie en zelfbewustzijn zijn derhalve cruciaal voor managers. Want door je aandacht op jezelf te richten kan je onderzoeken in hoeverre je handelt conform het verwachte gedrag. Het is namelijk helemaal niet vreemd dat je niet handelt conform het gewenste gedrag. Het brein is tenslotte vooral emotioneel gedreven en geconditioneerd. Echter door zelfreflectie en zelfbewustzijn kan je wel inzichten krijgen in je eigen discongruentie. Heb je eenmaal dit inzicht, dan kan je door je aandacht te richten op dit nieuwe gedrag, eenvoudig dit nieuwe gedrag eigen maken.

Sta stil

Voor zelfreflectie moeten we dagelijks stilstaan. Dit lukt alleen als je echt even de tijd neemt. Wellicht kan je vanaf nu jezelf dagelijks deze vragen stellen?

  1. Wat is het gedrag dat het bedrijf wil dat ik laat zien?
  2. Wat is het gedrag dat ik wil laten zien?
  3. Welk gedrag heb ik vandaag laten zien dat past bij de twee vorige vragen?
  4. Welk gedrag heb ik vandaag laten zien dat niet past bij de twee vorige vragen?
  5. Welk gedrag ga ik morgen oefenen zodat het nog beter past bij het gewenste gedrag?

Reflecteer op deze vragen en schrijf de antwoorden op deze vragen op.

Tot slot

De kracht van voorbeeldgedrag wordt onderschat. Terwijl die kracht juist supergroot is. Als je dagelijks het juiste gedrag laat zien, heb je weinig woorden meer nodig. Men zal je gedrag vanzelf als voorbeeld gaan zien en eigen maken.


Slide

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Gratis Webinar

Authentiek zijn met behulp van het brein

Authentiek zijn met behulp van het brein

Authentiek zijn met behulp van het brein

Gratis Webinar

Deel dit bericht

Terug naar Blog