Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
moderne manager
Gepost door: Guido de Valk

De gulheid van de moderne manager

3.7/5 - (4 stemmen)

moderne managerHeb je wel eens stil gestaan bij het woord leidinggeven? Vast wel. Het is een prachtig woord om de rol van de moderne manager te typeren. Het woord leidinggeven bestaat uit twee onderdelen, het woord leiding en het woord geven. Een manager dient dus te leiding te GEVEN!

Als je dus aan leidinggeven denkt, dien je dus ook aan geven te denken. De interessante vraag komt dan op: Wat geeft een manager? Financiële beloning? Een leuke werkplek? Leuke collega’s. Kritiek. Een grote mond? Etcetera. Wat zou een manager moeten of kunnen geven?
In dit artikel beschrijf ik vijf items die een manager dient te geven.

De moderne manager geeft veiligheid

Veiligheid zorgt voor vertrouwen. Vertrouwen is essentieel om het beloningsnetwerk te activeren. Als iemand kan werken in een omgeving waar je elkaar kan vertrouwen, zal die persoon ook makkelijker uit zijn eigen comfortzone stappen. Op een andere manier gezegd: deze persoon zal makkelijker stappen zetten die hij bij een onveilige omgeving niet zou hebben gezet. Er zijn legio manieren om medewerkers veiligheid te bieden. De eenvoudigste methode is het hebben van een vriendelijk gezicht. Je ziet dit fenomeen ook terug in films. De bad guy en de good guy zijn in de meeste gevallen te herkennen aan de gezichten.

De moderne manager geeft ruimte

Ondanks dat het uitgebreid bekend is dat micromanagement niet werkt, zien we nog erg veel micromanagers op de werkvloer. Een micromanager is een manager die alles wil controleren, en er bovenop zit. Het is funest voor de ontwikkeling van de medewerkers. Vanuit het perspectief van neuroleiderschap is het een kunstfout. Het is belangrijk om vrijheid en ruimte toe te staan. Door ruimte gaat er bij de medewerkers meer energie stromen. Nadat duidelijke richtlijnen en kaders zijn gegeven, dien je de medewerker de ruimte te geven om het op een eigen manier in te vullen. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat elke medewerker anders is, en dat je bij elke medewerker goed bewust moet zijn in hoeveel ruimte vereist is. Te veel ruimte kan ook onveilig voelen.

De moderne manager geeft uitdagingen

Het bieden van uitdagingen is bij uitstek belangrijk voor de nieuwe leider! Leiders die passen bij deze tijd zullen continu op zoek gaan naar verbeteringen en optimalisaties! Zij hebben door dat je dit realiseert door te investeren in je mensen door onder andere de medewerkers te blijven uitdagen. Dit geldt niet alleen voor beginnende medewerkers, maar ook voor senior medewerkers, medewerkers met uitgebreide ervaring. Bij alle medewerkers dien je voor uitdagingen te zorgen.
Het gaat overigens niet alleen om uitdagingen in de verticale zin! Niet elke medewerker hoeft een manager te worden! Juist niet! Ik denk dat het vooral gaat om van iedereen specialisten te maken. En bij een beperkte groep medewerkers is het specialisme leiderschap!

De moderne manager geeft focus

Wat je aandacht geeft groeit. Dit is een belangrijk adagium binnen de neuroleiderschap. Als je vooral het heers- en verdeelspel aandacht geeft, zal dat dus ook gaan groeien! Ben je in staat om focus te geven aan wat het belangrijkste voor de organisatie is, dan zal dat gaan groeien.
Het is een zeer bekend fenomeen dat we erg veel moeite hebben om focus te houden. We raken erg makkelijk afgeleid. Deze afleiding is de afgelopen jaren nog veel erger geworden door het continu gebruik van onze mobiele telefoon. Onze mobiele telefoon is eigenlijk geen telefoon meer, maar het is een kleine computer geworden, waar continu informatie op verschijnt. De informatie nodigt ons uit om te reageren. De afleiding is weer geboren.
Je dient focus te bieden op twee gebieden! Ten eerste bied je focus op je zakelijke doelen en ten tweede bied je focus op persoonlijk ontwikkelingsdoelen. Het is essentieel voor het ontwikkelen van leiderschap om doelen op beide niveaus te hebben. Dit geldt zowel voor jezelf als voor je medewerkers. Een goede manier om te focussen is je doelen meerdere momenten op je dag te visualiseren.

De moderne manager geeft compassie

Leiderschap en compassie zijn twee woorden die we niet vaak aan elkaar linken. Bij succesvolle leiders denk je eerder aan een persoon die hard, zakelijk, resultaatgericht, besluitvaardig en ambitieus is. Echter de waarheid is dat succesvolle leiders managers zijn die de moed hebben om ook! vanuit verbinding en compassie leiding te geven. Het is dus geen tegenstelling; het is veel meer een optimale combinatie. Het is optimale synergie van hart en hoofd. Een goede leider van deze tijd, leidt met compassie. Veel mensen denken dat leiderschap met compassie betekent dat je louter bezig bent met een zachte aanpak. Dat compassie betekent dat je medewerkers aan het knuffelen bent en alles door de vingers ziet. Het tegendeel is waar! Als je in staat bent om je compassie en een plek te geven in je leiderschapsstijl ben je zowel zakelijk als menselijk. Leiders met voldoende compassie ervaren tegenspoed in het bedrijf sneller. Hierdoor kunnen ze sneller reageren.

Tot slot

Managers die passen bij deze tijd zijn managers die bewust zijn van de kracht van het geven!

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk