Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: developer

De geheime kracht van waardengedreven handelen

5/5 - (2 stemmen)

waardengedreven handelenRegelmatig lees ik mijn blog-artikelen terug. Wat mij dan opvalt, is dat er thema’s zijn die in het begin van het blog (zes jaar geleden) centraal stonden, die enkele jaren geleden centraal stonden en die nog steeds centraal staan. Eén van deze thema’s is het onderwerp waarde. Ik bleek in 2008 al over waarden en de importantie van waarden geschreven te hebben. Dat doe ik nog steeds! Waardengedreven handelen is denk ik naast bewustzijnsontwikkeling één van de krachtigste instrumenten, om het beste uit jezelf te halen. Mijn ervaring als leiderschapscoach laat dat ook zien. Het succes van de coachingsprogramma’s leiderschap komt voor een deel voort uit het feit dat waardengedreven handelen daarin centraal staat. Graag wil ik je er dan ook deelgenoot van maken hoe dit onderwerp onder andere in de coachingsprogramma’s leiderschap terug komt.

Minderwaardig

Veel van mijn klanten vinden zichzelf minder waard dan de ander. Ik zou niet meteen willen zeggen dat zij een minderwaardigheidscomplex hebben, maar zij vergelijken zichzelf met een ander en ervaren dan dat zij het minder doen. Vervolgens denken ze dat ze minder waard zijn. Het gevolg? Ze zijn meer bezig om hun ontwikkeling aan te passen aan wat ze denken dat er verwacht wordt, dan dat ze bezig zijn om zichzelf te ontwikkelen. Als je leert om vanuit je waarden te handelen in plaats van uit de vergelijking van jezelf met een ander, is succes echt dichtbij.

Waardeloos of waardevol

Onlangs luisterde ik naar een lezing van een expert. Ik vond de lezing echt ‘waarde’loos. De lezing had voor mij geen waarde. Ook dat zie ik regelmatig: dat klanten en ikzelf trainingen, lezingen en dergelijke volgen en achteraf tot de conclusie komen dat het ‘waarde’loos was. Voordat je je aanmeldt voor iets, is het belangrijk om je eerst af te vragen welke waarde je de komende tijd wilt ontwikkelen en dan vervolgens een plan te maken hoe je deze waarde wilt laten leven. Dan kun je in alles wat op je pad komt, onderzoeken of dit past bij het laten leven van je waarden. Anders is de kans te groot dat je van een koude kermis thuis komt.

Potentieel belemmerende waarden

Een aantal keren heb ik meegemaakt dat een klant werd belemmerd door het laten leven van zijn eigen waarden. Dit kan! Dit komt omdat sommige waarden potentieel belemmerend zijn. Deze waarden kunnen je groei belemmeren. Het zijn vooral de waarden die de nadruk leggen op persoonlijk belang. Deze kunnen namelijk ook gevoed worden door angst. Ik zal het illustreren met een voorbeeld. Een deelnemer aan één van de coachingsprogramma’s is een zzp’er. Hij vond financiële zekerheid een erg belangrijke waarde. Hij werd er echter zo door geleid dat hij keuzes ging maken die niet bij zijn bedrijf pasten. Zijn angst voor onvoldoende financiële zekerheid hadden het overgenomen en het belemmerde zijn groei.

Harmonie van waarden

Eén van de belangrijkste aspecten van waarden is om je te realiseren dat er een harmonie in waarden gaat bestaan. Je waarden zijn je onzichtbare drive. Van een disharmonie is sprake als je handelen niet overeenkomt met je waarden, met wat je onzichtbare drive zegt. Dat komt veel voor, omdat we vaak onze waarden niet helder hebben, en vaak als een automatische piloot leven. Behalve op het persoonlijke niveau kan er ook op het organisatieniveau disharmonie bestaan. De organisatie heeft dan waarden geformuleerd, die je niet terug ziet in het gedrag van de managers en medewerkers. In mijn coaching leg ik veel nadruk op het in harmonie brengen van je waarden met je handelen.

Tot slot

Waardengedreven handelen is essentieel voor de moderne manager. Een moderne manager laat waarden leven. Als je in staat bent om je te laten leiden door je waarden kan bezield succes niet uitblijven.


Slide

Dinsdag 26 januari 2023
16:00-17:00 uur

Dinsdag 26 januari 2023
16:00-17:00 uur

Dinsdag 26 januari 2023
16:00-17:00 uur

Gratis Webinar

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Gratis Webinar

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk