De cirkel van bewustzijn

conditioneringOm te leren vanuit bewustzijn te werken en te handelen is het belangrijk dat wij inzicht krijgen waar wij bewust over kunnen zijn. De cirkel van bewustzijn helpt ons hierbij en is een rode draad in de trainingen en coaching van De Valk Leadership Company

De cirkel van bewustzijn bestaan uit een kern. De kern is de essentie. De essentie is ons bewustzijn, de grondslag van al het zijn( de) . Deze kern komt tot uiting op drie terreinen. Allereerst het terrein van de zelfobservatie.

Zelfobservatie

Doordat wij bewustzijn hebben, kunnen wij naar onszelf kijken. Dit is een belangrijke element in onze training. Het kijken naar onszelf, het observeren van onszelf: onze gevoelens, onze gedachten, onze acties, ons wilsvermogen en onze verlangens.

Zienswijze

Een ander deel van de cirkel heeft betrekking op het terrein van onze kijk, onze zienswijze. Wat vinden wij eigenlijk? Wat zijn onze waarden? Zijn wij deze voldoende bewust? Worden wij geïnspireerd door externe factoren, of worden wij van binnenuit geïnspireerd? Wat wil onze kern ons vertellen? De kernvraag hier is: wat is voor jou het ware, het goede en het schone. Een nieuwe leider wordt geleid vanuit zijn zienswijze.

Actie

Het derde terrein is de actie. Om iets te willen bereiken of iets te willen doen, is er een doelgerichte actie nodig. Essentieel in persoonlijke ontwikkeling. Deze stap wordt geobserveerd door de zelfobservatie en gestuurd door ons bewustzijn van de zienswijze. De handeling is bewust en geconcentreerd.

Harmonie van de drie terreinen

Deze drie elementen moeten in goede harmonie met elkaar zijn. Dit betekent dat acties plaatsvinden met zelfobservatie en vanuit onze zienswijze. Dit betekent dat onze zienswijze continu gevoed wordt door onze acties en onze zelfobservatie. En dit betekent dat onze zelfobservatie het instrument is om in contact te blijven met onze acties en zienswijze.

Deel dit bericht