Blog

Terug naar Blog

Complimenten geven: gewoon doen!

5/5 - (1 stemmen)

Onlangs gaf ik een training. Een aantal van de leden van de training presteerden uitmuntend. Het viel mij om dat de rest van de groep niet echt in staat was om een compliment te geven. En gezien de uitmuntende prestatie was het heel duidelijk dat het compliment hier zeer goed zou passen. Genoeg reden om een keer over complimenten geven te schrijven.

Sommige voelen zich ongemakkelijk om een compliment te geven. Om complimenten te willen geven, dien je gemotiveerd te zijn om deze te willen geven: daarom begint het artikel met een aantal redenen waarom je zou moeten complimenteren. En het artikel eindigt met een aantal adviezen waar een goed compliment aan moet voldoen.

Waarom zou je iemand complimenteren?

1. Een oprecht compliment maakt een ander gelukkig, een oprecht compliment zorgt ervoor dat een ander zich goed voelt. Of zoals Mark Twain schreef: “Van een goed compliment kan ik twee maanden leven.”
2. Als je een attitude ontwikkelt om complimenten te geven, ga je meer in aandacht leven. Om door te hebben wat de prestaties van een ander zijn, moet je daar op gaan letten. Hoe doet de ander het? Hoe ziet de ander er uit? Wat voor kleren draagt de ander? Hoe ziet zijn huis eruit? Met andere woorden: als je oefent in complimenten geven, is dit tegelijkertijd een oefening in aandacht! Heb je van je collega’s altijd door als ze naar de kapper zijn geweest?
3. Als je een attitude ontwikkelt om complimenten te geven, ga je je richten op de positieve kant van een ander. Je gaat letten op wat de ander goed doet!. Hoe vaak richten wij ons niet op de ander enkel en alleen om iets te ontdekken wat niet goed is. Als je je richt op het geven van complimenten richt je je op positiviteit.
4. Mensen die complimenten geven trekken aan.
5. En de laatste ….het geven van complimenten is leuk om te doen. Je gaat je er lekkerder door voelen.

Waar moet een goed compliment aan voldoen?

1. Het moet oprecht zijn. Je geeft een compliment over iets waarvan jij daadwerkelijk vindt dat het prima prestatie was. Een niet oprecht compliment is leeg. De ontvanger voelt prima aan of het een oprecht bedoeld compliment is.
2. Een compliment geef je over iets wat belangrijk is voor de ontvanger. Bij een goed compliment heb je je ingeleefd in de ander en weet je wat een ander belangrijk vindt. Iedereen heeft unieke eigenschappen die te waarderen zijn.
3. Complimenteer onregelmatig. Zowel qua timing als de manier waarop.
4. Wees duidelijk in je compliment en geef ook aan waarom je het goed vindt. “De ketting die je om hebt, is prachtig omdat die goed bij je ogen past.”

Tot slot:

Ik heb wel eens iemand horen zeggen: “ik geef liever geen complimenten, want ik weet niet hoe hij/zij reageert. ”
Denk dan aan het volgende: wat hij/zij voelt of denkt is niet jouw verantwoordelijkheid. Complimenten geven: gewoon doen!

Deel dit bericht

Terug naar Blog
"]