Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: Guido de Valk

Coaching met het brein in gedachten

5/5 - (3 stemmen)

Wat is coaching? Vanuit de hersenwetenschappen bekeken, betekent coaching dat je je klant, of medewerker faciliteert om nieuwe hersennetwerken aan te maken. Wellicht niet het antwoord waar je aan dacht toen je de vraag “wat is coaching” las.
Toch denk ik dat dit antwoord prima weergeeft waar coaching overgaat. De coach(ende manager) zorgt ervoor dat de andere het beste uit zichzelf gaat halen en de coach zorgt er tevens voor dat bepaald gedrag duurzaam verandert.

Deze duurzame veranderingen zijn vervolgens terug te zien als nieuwe netwerken en verbindingen in het brein. Dit is mogelijk vanwege de neuroplasticiteit van het brein. Daarom is het belangrijk dat een coach of manager anno nu kennis heeft van de werking van het brein.

Op de volgende vier terreinen is het zeer zinvol en effectief om gebruik te maken van de kennis van het brein.

1. Persoonlijke effectiviteit

Allereerst geeft coaching met breinkennis hele heldere inzichten hoe je persoonlijke effectiviteit kan verhogen. Optimaal gebruik van je brein zorgt ervoor dat je effectiever en efficiënter met tijd en energie om kunt gaan. Onze prefrontale cortex is cruciaal als het gaat om planning, zelfmanagement en analytisch vermogen. Dit zijn eigenschappen die een professional en manager dagelijks nodig heeft. Mentale vitaliteit betekent vooral goed voor je prefrontale cortex zorgen. Door te coachen met deze breinkennis zal de ander snel niet meer door de waan van de dag geleid worden.

2. Persoonlijk leiderschap.

Persoonlijk leiderschap is hot. Het is de vaardigheid om jezelf te leiden conform de waarden, principes en visie die voor jou belangrijk zijn. Door persoonlijk leiderschap laat je je niet afleiden maar zorg je ervoor dat je handelt conform eigen waarden! Kernbegrippen bij persoonlijk leiderschap zijn: zelfreflectie, emotionele intelligentie en aanleren van gedrag dat past bij wie je echt wilt zijn. Emotionele intelligentie en het aanleren van nieuw gedrag zijn typisch onderdelen die je sneller onder de knie krijgt als je kennis van het brein toepast in de coaching. Maar ook het herkennen van je waarden en keuzes wordt gemakkelijker door het toepassen van breinkennis. Dit komt vooral, omdat je buitengewoon inzicht krijgt hoe je minder afgeleid kan worden door je emoties en je continue gedachten. Hierdoor leer je contact te maken met wat je echt belangrijk vindt.

3. Leiding geven aan anderen

Het mag duidelijk zijn dat leiding geven aan anderen je veel beter afgaat als je snapt hoe het in je bovenkamer werkt. In plaats van dat je je focust op het zichtbare gedrag van je collega’s en medewerkers, richt je je op het onderliggende onzichtbare mechanisme: de werking van het brein.

Motivatie en betrokkenheid zijn belangrijke begrippen als het gaat om leiding geven aan anderen. Motivatie en betrokkenheid zijn ook typische zaken die je nog beter kunt beïnvloeden als je kennis van het brein toepast. Ik heb hierover uitgebreid geschreven in de volgende blogartikelen:

4. Leiding geven aan een bedrijf

Natuurlijk moet een directeur of CEO van een bedrijf al de bovenstaande elementen als geen ander beheersen. Hij moet een kei zijn in persoonlijk effectiviteit, tijd is schaars; hij moet magistraal zijn in persoonlijk leiderschap, als de directeur niet leeft conform eigen waarden zullen mensen deze directeur niet snel vertrouwen! Tot slot: leiderschap gaat over mensen, dus het mag duidelijk zijn dat een directeur uitmuntend moet zijn in het leiding geven aan anderen.

Er speelt bij directeuren nog een vierde element! Een directeur van een bedrijf moet ook zeer goed zijn in het scheppen van de juiste voorwaarden voor optimale groei en prestatie. Kennis van het brein kan de leider hier dus zeer goed helpen! Neurowetenschappen kan inzicht geven hoe bepaalde structuren, processen, culturen en systemen ingericht moeten worden voor optimale prestaties!

De Valk Leadership Company training met kennis van het brein. Klik hier als je meer over deze trainingen wilt lezen.

[rev_slider alias=”proeverij-neuroleiderschap”]

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk