Burn-out symptomen? Investeer in je mentale vitaliteit!
Te veel lezen we over de overbelasting die mensen tegenwoordig ervaren. Veel mensen lopen tegen een burn-out aan of hebben al een burn-out. Zo las ik eind vorig jaar in NU.nl dat zo’n 1,3 miljoen mensen klanten hebben die passen bij burn-out. Burn-out kan je goed voorkomen ondanks de enorme werkdruk. Hoe? Door te investeren in je mentale vitaliteit.
Bij een burn-out is het brein overbelast
Waarom het lastig om het nog even vol te houden, is goed uit te leggen. Het brein moet al lange tijd op andere manier handelen, vanwege de hoge werkdruk of vanwege te weinig autonomie in je werk. Dit duurt bij veel mensen al bijna een jaar. Het brein is behoorlijk overbelast geraakt. Deze overbelasting kan er bij iedereen verschillend uit zien. Maar er zijn ook zeker overeenkomsten: bij iedereen zal het gaan om adequaat omgaan met de werkdruk en met te weinig autonomie in het werk. Het brein maakt overuren!
Uitgeput brein = een brein bij een burn-out
Veel mensen hebben nu last van een uitgeput brein. Je kunt het vergelijken met een overbelaste spier. Stel je hebt een marathon gerend, dan dien je vervolgens goed voor je spieren te zorgen. Je kunt niet gelijk weer een marathon lopen. Dit principe geldt ook voor een uitgeput brein. Een uitgeput brein zorgt niet voor dat jij het juiste gaat doen. Veel mensen zorgen door hun handelen dat hun uitgeputte brein, nog meer uitgeput raakt.
Om het brein hier adequaat mee om te leren gaan, zal jij het brein een handje moeten helpen.
Brein moet aangestuurd worden.
Je kunt de werking van het brein vergelijken met een automatische piloot. Zonder jouw interventie doet het brein alles automatisch. Als jij je brein hier niet een handje bij helpt, zal het brein dus op een automatische manier blijven handelen. En helaas is die automatische manier van het brein tijdens crisis niet de juist manier. Het brein gaat gemakkelijk in een overlevingsstand. Een modus waarin je reageert vanuit angst en emotie. Terwijl je in deze grote crisis juist een modus moet hebben waarin je bewust leert te handelen. Ondanks de crisis dien je toch elke keer een bewuste keuze te maken. Bij een overbelast brein gaat je dat niet meer lukken.
Mentale vitaliteit
Om adequaat keuzes te blijven maken heb je een vitaal brein nodig! Je dient dus nu vooral te investeren in mentale vitaliteit! Tijdens crisis is dit extra belangrijk. Een overbelast brein handelt onbewust en maakt vaak keuzes die juist je mentale vitaliteit ondermijnen. Het is derhalve cruciaal dat jij juist in deze tijd jezelf traint om mentaal vitaal te blijven! Dat is je belangrijkste prioriteit! Mentale vitaliteit zorgt dat je met helderheid naar je eigen situatie kan blijven kijken. En dat ondanks de lengte van deze crisis jij de juist dingen kan blijven doen.
Hoe vergroot je je mentale vitaliteit?
Je kunt je mentale vitaliteit makkelijk vergroten door een gewoonte te maken goed voor je brein te zorgen. Dit betekent onder andere veel pauzes nemen: werk dus niet de hele tijd door, plan pauzes in. Voorkom dat je de hele dag achter het beeldscherm zit. Ook hier is het belangrijk om veel pauzes te nemen. De hele dag online meetings doen, is ongezond. Vergeet je eigen behoefte ook niet! Wat is voor jou als persoon nu belangrijk? Krijgt dat voldoende aandacht?
Tot slot
Er zijn mensen die denken dat als er crisis is, continu doorwerken en blik op oneindig de beste manier is. Dat geldt niet voor een langdurige werkdruk of langdurig werken in een onveilige omgeving. Voor optimale prestatie op je werk, is je grootste prioriteit goed zorgen voor het behoud van je mentale vitaliteit. Met het programma Voorkom Burn-out op basis van de Brain&Mind aanpak kun je goed zorgen voor mentale vitaliteit.