Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: guido

Authentiek zijn met behulp van je brein

5/5 - (4 stemmen)

Is er een kloof tussen wie je nu bent en de persoon die je zou kunnen of willen zijn? Zet je bijvoorbeeld een masker op als je aan het werk bent? Misschien ben je explicieter aanwezig in je team dan je zou willen zijn, omdat je denkt dat dit zo hoort? Misschien neem je een oppervlakkige houding aan, omdat je niet wilt dat anderen denken dat je eigenijk een serieus karakter hebt. Of misschien zit jij boordevol ideeën die je nooit deelt, omdat je twijfelt of dit wel bij jouw rol hoort? De meesten hebben dit soort momenten meegemaakt. In plaats van je oprecht te gedragen, vertel je mensen wat je denkt dat ze willen horen, en handel je op een manier die tegen je ware aard ingaat. Kortom, je leeft niet authentiek. Je draagt een masker.

Hierdoor voelt het dat je leven niet klopt. Je duwt deze gevoelens gemakshalve maar weg. Echter uiteindelijk zullen ze tevoorschijn komen.

Er is ook een andere weg: authentiek zijn! In dit artikel ga ik je meenemen hoe je je eigen authenticiteit eenvoudig kunt ontwikkelen met behulp van het brein.

Wat is authenticiteit?

Authenticiteit heeft veel te maken met oorspronkelijkheid. Authentiek leven is leven vanuit je oorsprong. Authenticiteit is het vermogen om echt te zijn, om oorspronkelijk te zijn, eerlijk te zijn naar jezelf. Authenticiteit is je leven leiden volgens je eigen behoeften en waarden in plaats van die welke de maatschappij, vrienden, familie of jezelf van je verwachten. Als jij je dagelijkse handelen in overeenstemming breng met je innerlijke gevoel van zelf, leef jij authentiek.

Wat is authentiek zijn niet?

Authentiek zijn is wat anders dan jezelf zijn. Vaak betekent jezelf zijn dat jij je aan je gewoontes vasthoudt. Je hebt bepaalde afweermechanisme eigen gemaakt. (Afweermechanismen zijn trucjes om zaken niet bewust te voelen.) Deze mechanismen voorkomen dat jij vanuit je authentieke zelf handelt. Helaas ervaar jij het handelen vanuit deze gewoontes wel als jezelf zijn.

Waarom zou je authentiek willen zijn?

Er zijn erg veel redenen om authentiek te willen zijn. Een van de belangrijkste redenen is dat je gelukkiger bent en lekkerder in je vel zit. Mensen die authentiek leven zijn over het algemeen ook gezonder en hebben minder mentale problemen.
Authentiek leven biedt verschillende andere voordelen, waaronder respect van anderen, de mogelijkheid om je ware potentieel te realiseren, geluk en welzijn.
Authentiek leven is ook meer belonend dan je ware ik verbergen. Wanneer je authentiek leeft, hoef je je geen zorgen te maken over wat je zei (of niet zei), hoe je handelde, of dat je het juiste deed. Authentiek leven betekent dat je jezelf en je motivaties onbewust kunt vertrouwen.

Tot slot is authenticiteit een voorwaarde voor een betekenisvol en passievol leven.

Het brein en authenticiteit

Het brein voorkomt helaas dat je authentiek leeft en handelt. Er zijn drie manieren dit het brein hanteert om te voorkomen dat je authentiek leeft.

  1. Het brein is geprogrammeerd. Het brein heeft gedurende je leven allerlei gewoontes gemaakt. Deze gewoontes voorkomen dat je authentiek leeft.
  2. Het brein heeft een saboterend limbisch systeem. Dit emotionele systeem remt jouw ontwikkeling en remt jouw authenticiteit. Dit systeem gaat namelijk voor status quo en saboteert je verandering.
  3. Daarnaast leven we veel te veel met ons linkerhersenhelft, ons rationale brein. Deze linkerhersenhelft voorkomt dat je authentiek leeft. Deze linkerhersenhelft maakt onder andere het beeld van hoe jij zou willen zijn. Jouw identiteit wordt een verhaaltje.

Authenticiteit ontwikkel je op een effectieve manier door je brein te trainen. Dat is de basis van de Brain&Mind aanpak.

Hoe ontwikkel je authenticiteit?

Ik wil dat je eerst eens even kijkt naar de woorden ‘ontwikkelen of ontdekken’. Als je het woordje ‘ont’ weghaalt, staat er wikkelen en dekken. Authenticiteit ontwikkelen betekent dat je je ware identiteit niet meer verborgen hebt door het te omwikkelen of te bedekken. Je dient je niet authentieke gewoontes te verminderen en te vervangen door jouw authentieke zijn.

Daarnaast ga je contact maken met je authentieke stem. Die gaat je voortaan leiden. Je authentieke stem zit veel meer in je rechterhersenhelft.

Brain&Mind aanpak®

De Brain&Mind aanpak® kan je enorm ondersteunen in jouw ontwikkeling naar een authentiek leven. De Brain&Mind aanpak zorgt er allereerst voor dat je meer bewustzijn ontwikkeld. Je gaat hierdoor je lichaam en geest meer gewaar zijn.
Ten tweede ga je door Brain&Mind aanpak jezelf veel beter leren kennen zodat jij vanuit je eigen diepere motieven, intenties en waarden gaat handelen. Als laatste moet je aan de slag met eigenaarschap en eigen verantwoordelijkheid nemen.

Tot slot

Vaak zult je intuïtief weten of je authentiek was of niet: leer te luisteren naar dat “stemmetje” – dat gevoel van onbehagen – dat jou vertelt dat er iets niet klopt. En ontwikkel voldoende moed om te handelen vanuit je echte zelf.

Slide

Dinsdag 7 februari 2023
16:00-17:00 uur

Dinsdag 7 februari 2023
16:00-17:00 uur

Dinsdag 7 februari 2023
16:00-17:00 uur

Gratis Webinar

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Gratis Webinar

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk