Blog

Terug naar Blog

Afgeleid zijn de nieuwe norm?

5/5 - (3 stemmen)

Op de website Managementteam las ik een artikel met als titel: “Dit is de belangrijkste skill van de manager van de 21ste eeuw”. De titel zorgde voor interesse. Wat bleek? De nieuwe skill van de manager van de 21ste eeuw gaat in dit artikel over omgaan met afleiding. Ik lees: “the age of distraction, zo beschouwen sociaalwetenschappers sinds kort de maatschappij waarin we ons nu bevinden. De wereld om ons heen gaat zo snel en biedt zoveel informatie en afleiding, dat we ons in een heuse aandachtscrisis bevinden.”

Snel afgeleid

De grootste bedreiging voor de manager van vandaag is dat ze snel afgeleid zijn. Afgeleid betekent dat je niet bezig bent, met waar je bezig zou willen zijn. Het brein is van nature al snel afgeleid. Het brein is een orgaan dat in een staat van alertheid blijft. Dit is evolutionair goed te verklaren. Evolutionair is het reptielenbrein het oudste. De belangrijkste functie van dit deel van het brein gaat om overleven. Het zal dus zoeken naar voedsel en controleren of er vijanden zijn. Deze alertheid zorgt ook voor een brein dat ongetraind, makkelijk afgeleid wordt.

Wat je aandacht geeft, groeit

In de huidige tijd ontvangen we zoveel informatie en afleiding, en als we niet uitkijken gaat de afleiding ons beheersen. Het brein past zich namelijk aan. Het brein is neuroplastisch. Het brein zal zich aanpassen aan de impulsen die het krijgt. Als je dus niet uitkijkt, wordt de afleiding de nieuwe norm! Ik zie dat in onze training op alle lagen van het leiderschap. Van hoog tot laag. De grote hoeveelheid informatie, maar vooral het gemak waarmee het in ons leven komt, is voor veel managers een grote uitdaging. De neiging om daar gelijk op te reageren is groot. Dan wordt de snelle reactie op een mail de norm.

Een voorbeeld: de smartphone

We geven trainingen met kennis van de werking van het brein. In deze trainingen zorgen we voor frequente pauzes. Zo kan het brein zich weer opladen. Wat denk je dat de meeste cursisten doen als er pauze is? Ze gaan naar hun mobiele telefoon. Toch even nagaan of er berichten zijn. Toch even het nieuws checken. Toch even app’en. Ook dan voeden ze brein om te reageren op externe impulsen. De pauze is bedoeld om je brein de tijd en ruimte te geven. Ook hier zie je dat afgeleid zijn de nieuwe norm kan worden.

Nieuwe gewoonte

De snelle afleiding wordt voor velen een nieuwe gewoonte. Ze moeten even op hun telefoon kijken. Facebook moet even open. Het is bekend dat het veranderen van gewoontes gepaard gaat met spanning, stress of het wordt ervaren als een drempel. Wat doen we als we een gewoonte niet willen veranderen? We bedenken allemaal redenen om te zorgen dat het blijft zoals het is. Vervolgens ontstaat er een dialoog waarin diverse adviezen over dit onderwerp uitgewisseld worden. De regie is verdwenen. De afleiding heeft ook hier gewonnen.

Eigen regie houden

In de training met kennis van het brein leren we de deelnemers vooral eigen regie te houden. Afgeleid zijn, betekent dat je de regie bent kwijt geraakt. Als je langdurig je regie kwijt bent kan dit consequenties hebben in je mentale vitaliteit. Hierdoor functioneer je minder goed. Je geestelijke gezondheid gaat achteruit. Terwijl het niet moeilijk is goed om te gaan met de grote hoeveelheid informatie die ons dagelijks bereikt. Je kunt gemakkelijk nieuwe gewoontes aanleren.

Aandacht trainen

Je aandacht valt zeer eenvoudig te trainen. Ook het omgaan met al die afleidingen valt goed te trainen. Het is vooral je gezond verstand gebruiken. Plan je werk, plan ook je omgaan met die grote hoeveelheid informatie die dagelijks binnenkomt. Organiseer hoe je met je smartphone om wilt gaan. En maak daar een gewoonte van.

Tot slot

Doe me een lol en zorg ervoor dat de afleiding niet je nieuwe norm wordt. Houd zelf regie. Sta dagelijks een paar keer stil en reflecteer op je eigen functioneren. Succes.


Menselijk-leiderschap_product

Dit boek helpt managers en managementteams om stapsgewijs het brein optimaal te benutten en hierdoor daadwerkelijk het gedrag dat past bij de nieuwe leider, eigen te maken. Het proces van deze transitie naar ‘menselijk leiderschap’ staat centraal in dit boek.
Guido de Valk combineert in dit boek de theorie met de praktijk, en geeft veel handige tips en testjes.

Neuroleiderschap_product-1200x400
Neuroleiderschap
van macht naar kracht.

In het boek ‘Neuroleiderschap’ leer je hoe je een nieuwe manager kan worden door kennis en technieken uit de hersenwetenschappen toe te passen. Guido de Valk helpt je stap voor stap om antwoorden te vinden op deze vragen. Met de techniek van de neuroleiderschap is deze transformatie namelijk zeer goed mogelijk en ook bereikbaar voor iedereen.

PlayPause
previous arrow
next arrow

Deel dit bericht

Terug naar Blog