Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: developer

10 praktische tips voor persoonlijke ontwikkeling

5/5 - (3 stemmen)

persoonlijke ontwikkelingDagelijks heb je frequent ervaringen waar je niet helemaal tevreden mee bent: het resultaat is niet wat je had verwacht; je hebt je anders gedragen dan je had gewenst; je bent veel aan het piekeren; je zit in een situatie waar je graag uit wilt, etc…..Gelukkig hoef je deze ervaringen niet te accepteren als een feit. Je kan het veranderen. Je kan jezelf ontwikkeling zodat je meer tevreden wordt over je eigen presteren. Iedereen kan veel meer uit zichzelf halen dan dat hij/zij denkt. En met een aantal zeer eenvoudige tips kan je er vandaag al mee beginnen. In dit artikel geef ik 10 tips hoe je eenvoudig en praktisch aan de slag kan gaan met persoonlijke ontwikkeling.

  1. Weet wat je wilt. Als je zelf wilt ontwikkelen moet je een idee hebben waarheen je jezelf wilt ontwikkelen. Dat kan klein zijn of dat kan groot zijn. Maakt niet uit. Zolang je maar een richting hebt. En zolang je richting maar in overeenstemming is met je persoonlijke waarden.
  2. Onderneem actie . Wil je iets….dan moet je allereerst actie ondernemen.Acties brengen je doel dichterbij. Als je niets doet, gebeurt er ook niets. Als je een actie onderneemt, komt er op z’n minst beweging. Wellicht nog niet helemaal hoe jij het wilt. Maar dan…..
  3. Onderneem een andere actie. Brengt de eerdere actie niet het gewenste resultaat dan moet je een andere actie ondernemen. In het geval dat je ontevreden bent, is er maar een conclusie mogelijk, je moet het anders doen. Dezelfde acties geven hetzelfde resultaat. Andere acties geven een ander resultaat. Doe het dus anders.
  4. Evalueer en reflecteer. Je kunt alleen maar leren van je acties als je een attitude ontwikkelt van continue evaluatie en reflectie. Nadat je een actie hebt uitgevoerd evalueer altijd hoe het is verlopen. Ergo: Actie, reflecteren, opnieuw actie, reflecteren.
  5. Word bewust van je overtuigingen en verander de overtuigingen die je dwars zitten. (Een overtuiging is niet een waarde, voor waardes lees het volgende artikel: Waar sta jij voor? ) Onze manier van leven wordt voor het merendeel bepaald door onze overtuigingen. Een overtuiging is “een zogenaamd feit gebaseerd op een idee”. Kijk naar wat voor jou feiten zijn, zonder dat je het goed kan bewijzen. Dan krijg je inzicht in jouw overtuigingen. Een van de overtuigingen die velen hebben, is dat je niet kan veranderen. Persoonlijke ontwikkeling heeft de overtuiging dat je kan veranderen. Van een fixed mindset naar growth mindset. De mensen met een fixed mindset geven het vaak op voordat ze begonnen zijn. Die denken dat alles gefixeerd is…De mensen met een growth mindset denken dat je iets kan leren als je maar je best doet.
  6. Wees bewust dat je uit de comfortzone stapt. Als je andere acties onderneemt dan gewoonlijk stap je uit je comfortabele zone. Dat kan gepaard gaan met heftige gevoelens en gedachten. Vooral zal je gaan twijfelen. En twijfel kan weer zorgen dat je teruggaat naar je oude manier.
  7. Geef niet op. Mensen geven makkelijk op. Onder andere omdat uit de comfort zone stappen met allerlei heftige gevoelens gepaard gaat. Groei is niet makkelijk. Niemand zegt dat het makkelijk is. Wat zou je er mee verliezen als je nog iets langer door gaat? Maak met jezelf een afspraak hoe lang je het minimaal volhoudt. Mijn ervaring is dat je uiteindelijk gemotiveerd wordt door de verandering zelf……door deze verandering raak je besmet en zie je dat je kan veranderen.
  8. Laat je koers niet beïnvloeden door wat anderen ervan denken en zeggen. Wij piekeren vaak over wat andere mensen denken en zeggen. Waarom zouden wij denken dat de ander jouw koers beter weet dat jijzelf? Hun ideeën aanhoren kan geen kwaad. Echter denk er dan zelf over na…en besluit wat jij er zelf van vindt. Wees bewust van je eigen waarden en overtuigingen. En laat je leiden door deze waarden en overtuigingen. Te dikwijls laten wij ons hinderen door de mening van anderen.
  9. Leg de lat voor de korte termijn niet te hoog. Het is erg frustrerend om continu te falen en het haalt je motivatie weg. Ik merk dat sommige mensen hun lat hoog leggen. Daar is niets op tegen …maar realiseer je dan dat deze hoge lat pas op langere termijn zal worden verwezenlijkt. Veranderingen gaan niet altijd snel. Mijn advies: Leg de lat voor de lange termijn hoog, leg de lat voor de korte termijn zo dat je dit binnen afzienbare tijd kan realiseren. Dat geeft je inspiratie en vertrouwen.
  10. Denk nooit dat je het allemaal al weet. Bewaar een houding dat altijd alles beter kan en dat je altijd meer kan leren.

Slide

Dinsdag 7 februari 2023
16:00-17:00 uur

Dinsdag 7 februari 2023
16:00-17:00 uur

Dinsdag 7 februari 2023
16:00-17:00 uur

Gratis Webinar

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Gratis Webinar

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk